Bewerkingstechnieken

Polijsten |  Matteren |  Gieten |  Laseren |  Zetten |  Graveren |  Intarsia |  Mokume-gane |  Ciseleren | Galvanotechniek |  Titanium kleuren |  Anodiseren aluminium |  Emailleren


Polijsten


Het laten glimmen van het metaal door het eerst heel fijn te schuren en vervolgens te polijsten door het werkstuk tegen de borstel te bewegen.

smeedring gepolijst, topaas in zetkast gezet
Smeedring gepolijst, topaas in zetkast gezet
Trouwringen wit- en roodgoud gepolijst
Trouwringen wit- en roodgoud gepolijst

Matteren


Dit is het mat maken doormiddel van schuurpapier of tal van andere technieken.

Matteren

Gieten


Het gieten van sieraden word heel veel gebruikt bij vervaardigen van een serie sieraden. In was wordt snel en makkelijker een model gemaakt. Dit wasmodel kan dan afgegoten worden in het gewenste materiaal.

Goud dat niet meer gedragen wordt, kan ingeleverd worden zodat er, na zuiveren, nieuwe sieraden van gegoten kunnen worden.

Laseren


Met een laser apparaat kun je heel plaatselijk materialen in elkaar laten overvloeien of materiaal toevoegen. Omdat de warmte heel plaatselijk is, kan ook dicht bij stenen en zelfs op diamant gelazerd worden. Dit heeft grote voordelen bij ingewikkelde reparaties en nieuw werk. Ook kunnen putjes die na het gieten zijn blijven zitten opgevuld worden met het eigen materiaal.

Zetten


Dit is een veel omvattende techniek om stenen, parels en andere materialen in of op metaal vast te zetten.

Hier onder een aantal voorbeelden van zettingen

filetzetting - carreauzetting (balkje) - dichtgewreven - chaton zetting
filetzetting – carreauzetting (balkje) – dichtgewreven – chaton zetting

Graveren


Hier zijn apparaten voor die computergestuurd werken. De meest voorkomende apparaten bij juwelier of edelsmid werken door een pin door een mal te geleiden, die vervolgens een andere pin in het metaal laat graveren.

Met apparaat gegraveerde datum (uitsnijden tot net boven onderste steen)
Met apparaat gegraveerde datum

 

Met de hand graveren gebeurt met stekers die materiaal weg steken waardoor lijnen en verdiepingen ontstaan.

Handgraveren kan ook met de gravomax. Daarbij pulseert de steker waardoor je niet hoeft te duwen. Je moet wel de steker sturen en op de goede diepte houden. Door te variëren in diepte en de houding van de steker zijn verschillende lijnen zijn te krijgen.


Intarsia


Dit is het inleggen van een zacht metaal in een harder metaal door het vast te slaan in een vertanding of onder een rand.

Voorbeeld intarsia in stalen riem
In deze stalen riem is zilver ingelegd (boven- en onderlijn) en folie opgelegd
(in het midden) en aan zijkant zijn de lijnen gegraveerd.

Mokume-gane


Oorspronkelijk is dit een zeventiende-eeuwse Japanse techniek voor het versieren van zwaarden. Hierbij versmelten een aantal lagen van verschillende metalen met bijna het zelfde smeltpunt. Door vervolgens materiaal weghalen komt het onderliggende metaal in zicht. Met dit verkregen halffabricaat zijn weer sieraden te maken.

zilveren slavenarmband
In deze zilveren slavenarmband is met mokume gane
zilver / koper ingesoldeerd
Opbergring zilver met 2 citrienen
Opbergring zilver met 2 citrienen, ondergrond gematteerd

Ciseleren


Bij deze techniek wordt een afbeelding met ponsen duidelijker contouren en bollingen gegeven, waardoor er meer ruimtewerking komt in de afbeelding.

Met de Gravomax is heel fijn ciseleer- en graveerwerk mogelijk.

Ciseleren met de Gravomax
Ciseleren met de Gravomax

 

Galvanotechniek


Dit is de methode om te verzilveren en te vergulden en te rodineren (laagje rodium opbrengen) met behulp van elektrische stroom.

Titanium kleuren


Kan door warmte, maar met behulp van galvano-apparatuur is een dikkere, hardere oxidelaag (die de kleur veroorzaakt) te krijgen.

Anodiseren aluminium


Kan door warmte, maar met behulp van galvano apparatuur een dikkere hardere oxidelaag (die de kleur veroorzaakt) te krijgen.

Emailleren


Emaille is een laagje gekleurd glas met speciale samenstelling. Voor het versieren van sieraden en kunstnijverheidproducten, is er een laag smeltende glassoort die hecht aan geëigende metalen.